Goda råd i köket

  • Se till att både pannan och matfettet är riktigt hett när du ska steka köttet. På så sätt får man en fin stekyta som håller saften inne och köttet blir saftigare.
  • Sänk sedan värmen, efter ett par minuter så du inte bränner den eller grilla färdigt köttet i ugnen.
  • Lite pressad citron kan ge en god grillad köttbit det lilla extra i smaken.
  • Nygrillat kött bör få ligga täck i aluminiumfolie i ca 10 minuter, för att få vila och behålla saften.
  • Lägg inte kött direkt från kylen i stekpannan, då ”kyler du ner” pannan och får inte alls samma effekt. Ta ut köttbiten en stund innan tillagning.

  • Krydda mot slutet av stekningen, annars riskerar kryddorna att brännas eller tapp i både smaken och kvalitén.
  • Vill man ha potatisen knaprig bör man undvika att koka den innan.
  • Marinera kött i minst en timme, gärna i många fler eller över natten. Lägg köttet och marinaden i en plastpåse, knyt väl och lägg in i kylen, vänd den flera gånger.
  • Ångkoka grönsakerna istället för att koka dem i vatten. På så sätt behåller du näring och vitaminer bättre.
  • När du bakar, blanda en lite av vetemjölet med bakpulver för sig i en skål och rör om väl. Häll sedan i blandningen tillsammans med resten av mjölet för en jämn och välfördelad mix.
  • En nypa socker i tomatsåsen tar fram sötman i tomaterna och ger en riktigt god smak.
  • Reducera en sås snabbare genom att öppna locket något och låta vätska ångas bort fortare.

  • Bananer som blivit bruna i skalet kan du skiva och frysa in istället för att kasta. Använd dem sedan i din nyttiga smoothie!
  • Ägget är gammalt om den flyter i vatten istället för att sjunka.
  • Lägg handflatan på citrusfrukten och rulla den på diskbänken samtidigt som du tycker ner lite. Då släpper saften lättare.
  • Spara tid och el genom att koka vattnet till pastan eller grönsakerna i en vattenkokare. Häll över vattnet i kastrullen sen och koka som vanligt.
  • Hackad vitlök smakar mer i maten. En bra guidelinje att följa är: pressad vitlök i ej tillagad mat, hackad vitlök om maten ska tillagas.
This entry was posted in Tips i köket. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>