Fritering

När man friterar så kokar/steker man mat i riktigt het olja (150-190 grader). Mät temperaturen på frityroljan om du inte har en elektrisk fritös. Testa om oljan är redo för att användas genom att slänga i en bit vitt bröd, den ska bli gyllenbrun på 1 minut.

Man kan fritera det mesta: grönsaker, potatis, fisk, kött, kyckling, dessertost, munkar osv.
Panera gärna i mjöl eller ströbröd och ägg. Det finns flera olika frityrsmeter som är goda och ger en spröd skorpa.

Du behöver en kastrull med lock, för att kunna kväva ev. eld. Tänk på att vara försiktig eftersom frityrolja är väldigt het och farlig.
Använd aldrig vatten för att släcka eld. Använd inte fryst eller mycket kall mat, den kan stänka.
Till fritering föredras det att man använder oljor utan kraftig smak så som rapsolja, majsolja eller kokosfett.

This entry was posted in Tips i köket. Bookmark the permalink.

2 Responses to Fritering

  1. Jag älskar allt som är friterat! Jag har aldrig provat på det i mitt eget kök, men det får absolut vara dags för det snart!

  2. Pingback: Potatischips | Foodelicious.se - delikata recept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>