Focaccia med oliver & soltorkade tomater

Väldigt gott matbröd som även passar till bufféer eller som tilltugg till ett glas vin. Fluffigt, saftigt och smakfullt bröd!

Recept:

25 g jäst

3 dl mjölk

1 tsk salt

1/2 dl olivolja

2 dl dinkelmjöl

5 dl Manitoba Cream



olivolja

ca 1/2 burk gröna urkärnade oliver

10-12 st soltorkade tomater

flingsalt

Värm mjölken fingervarm och smula ner jästen i en bunke. Rör sakta ner mjölken och låt jästen lösas upp. Tillsätt salt, olivolja, dinkelmjöl och Manitoba Cream och arbeta ihop till en smidig deg. Den ska vara lite klibbig.
Täck över med bakduk och låt den jäsa i 40 minuter.

Ta fram en ugnsplåt och klä den med bakplåtspapper. Ta ut degen på ett lätt mjöla bord och arbeta den luftigt i någon minut. Forma till en stor eller två mindre limpor och tyck ut dem (använd gärna brödkavel men försiktigt) direkt på plåten, ganska tunna ska dem vara.
Täck över med bakduken igen och låt jäsa i 25 minuter.

Tryck ner tummen och gör små hål i brödet. Pensla lätt med olivolja och tryck ner hela oliver i hålen.
Hacka soltorkade tomater och strö ut dem över focaccian. Tyck till lägg med handen så dem fastnar bättre. Strö över flingsalt.
Grädda focaccian i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.

This entry was posted in Bröd/Matbröd, Recept and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>