Entrecote med duchessepotatis

Entrecote är mört och väldigt saftigt kött och har en fetthalt på ca 10 % . Stek entrecote köttbiten i 2-3 minuter för att få den medium rare – medium.
Börja med potatisen och stek köttet under tiden duchessepotatisen gratineras i ugnen.

Servera med lättfräst sparris eller en grönsallad.

Receptet:

2 portioner

2 st Entrecote

flingsalt

smör

Värm en stek- eller grillpanna ordentligt med liten klick smör.
Stek Entrecoten 2-3 minuter per sida och krydda med flingsaltet.

Flingsalt är det enda som egentligen behövs till Entrecoten, det tar tar fram smakerna precis på rätt sätt. Och snåla inte med saltet då köttet suger åt sig det och det försvinner in i köttbiten fort.
Vill man kan man även krydda lite lätt med vit- eller svartpeppar.

duchessepotatis:

4-5 st potatisar

1 äggula

salt

matolja

Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Mosa med potatismosare, se till att det inte finns några klumpar och rör ner äggula. Smaka av med lite salt.
Smörj insidan av en rund utstickare med matolja och ställ på en form med bakplåtspapper.
Fyll en sprits med potatismosen och fyll den utstickaren med hjälp av spritsen.
Lyft försiktigt av utstickaren och upprepa proceduren.
Ställ duschessepotatisen i mitten av ugnen i ca 15 minuter, tills den blivit fast och fått lite färg.

sparris:

Bryt eller skär av änden på sparrisarna.
Värm en stekpanna med en liten klick smör. När smöret smält och pannan är ordentligt uppvärmd fräs sparrisarna i 2-4 minuter beroende på hur mycket tuggmotstånd du vill ha i dem. Skaka om pannan lätt så dem får en fin stekyta runt om.

This entry was posted in Finmiddag, Kött, Potatis. Bookmark the permalink.

2 Responses to Entrecote med duchessepotatis

  1. Emilia says:

    Hihi, kom ihåg den gången jag försökte mig på att göra duschessepotatis utan att ha tänkt efter. Jag missade äggulan och fick istället platta potatispannkakor :)

  2. Jisses så gott det ser ut, blir allt hungrig nu :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>