En skvätt alkohol i maten

Sätt smak på maten du lagar med alkoholen du har hemma. I stort sätt kan all typ av alkohol användas i matlagning och desserter. Vin, öl och olika spritdrycker höjer smakerna i det du lagar.
När du använder vin i matlagningen är det ultimat att använda samma vin i maten som du tänker dricka.

Vitt vin

När du väljer vitt vin till matlagningen är torra, smakrika och friska viner att föredra framför söta.
Vitt vin används oftast till skaldjur, fisk, kalv- och lammrätter eller till kyckling. Det är även gott att marinera i eller spetsa buljonger med.

Rött vin

Rött vin är basen till rödvinssås och används ofta till köttgrytor som t ex Coq au vin. Marinera gärna köttbitar i rött vin innan de slängs på grillen. Köttet blir då mört och smakrikt. En skvätt i köttfärssåsen ger den en djupare och godare smak.
Prova även att marinera jordgubbar i rött vin.

Öl

Det är ganska vanligt att använda öl i grytor med kött. Det man ska tänka på är att inte koka öl för länge då den kan bli besk. Ale och pilsner ska man vara lite försiktigare med, då dessa är redan beska.
Det är också väldigt gott att marinera kött i öl, för då blir köttet härligt mört. Använd gärna lagerblad, timjan, ingefära, kryddpeppar osv i ölgrytan eller ölmarinaden.
Man kan även grava lax på ale, koka musslor och andra skaldjur i öl.

Cider

Prova att koka fläsk eller kyckling i cider eller göra en sås med cider till köttet. Använd helst en torrare cidersort till matlagning, precis som med vitt vin.
För att förstärka äppelsmaken kan man tillsätta lite koncentrerad äppelsaft eller Calvados.
Cider kan också användas med fördel i desserter, speciellt i äppeldesserter.

Spritdrycker

En klassiker är att flambera olika kötträtter eller desserter i starksprit. Cognac och Calvados är väldigt gott att tillsätta i såser. En skvätt whisky i marinaden eller glazen är en annan riktigt bra smakförhöjare.
Whisky kan också användas till att grava lax eller till foliebakad lax.
En skvätt vodka i såsen till pasta är en riktig höjdare.
Likörer används ofta i desserter och kan hällas över frukt eller blandas in i krämer.

This entry was posted in Tips i köket. Bookmark the permalink.

One Response to En skvätt alkohol i maten

  1. Most of comprehensive bundles may well take away the irritation involving preparing particulars away an individual’s shoulder blades.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>