Eclair med chokladkräm

En liten himmelsk bakelse för alla chokladälskare! Man kan även röra ner lite starktbryggt kaffe i choklad krämen eller glasyren, minska då med samma mängd grädde så smeten inte blir för lös.

Tips! Se även Eclair med kolakräm

Receptet:

ugn: 200 grader

5 dl vatten

100 g smör (saltat)

5 dl vetemjöl

6 st ägg

Koka upp vatten med smör och vispa slät för hand. Ta bort från spisplattan tillsätt vetemjöl under vispning.
Sätt tillbaka kastrullen på spisplattan och rör om kraftigt under kokning tills smeten släpper från kanterna och vattnet reducerats så att smeten tjocknar. Om smeten innehåller för mycket vatten kan eclairerna rinna ut på plåten i ugnen och inte resa sig och behålla formen.
Ta av från spisplattan igen och fortsätt att röra om smeten tills den börjar svalna. Den får inte vara för varm.

Tillsätt ett ägg i taget och vispa kraftigt emellan. Smeten ska vara tjock, slät och glansig.
Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut ca 2 cm tjocka avlånga eclairer på en bakplåtspappersklädd form. Tänk på att ha stort mellanrum mellan dem.
Grädda dem i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Låt svalna helt innan du fyller dem.

chokladkräm:

2 dl grädde

200 g mörk choklad

1 dl vispad grädde

Smält chokladen över vattenbad och rör ihop med grädde (ovispad). Låt svalna. Vispa 1 dl grädde och rör ner i chokladen till en jämn smet. Ställ in i kylskåpet i ca 1 timme.

Välj en spetsig, avlång och rund tyll till din spritser. Fyll spritsen med kolakrämen och stick in tyllen i ena änden av eclairen, fyll den med kräm. Är eclairen lång kan den behövas fyllas från bägge ändarna.

chokladglasyr:

150 g mörk choklad

1 dl grädde

25 g smör

Bryt chokladen i bitar och lägg i kastrull med grädden, smält över vattenbad.
Rör om tills chokladen har smält.
Tillsätt smöret och låt smälta. Rör om tills chokladen är blank och jämn. Låt svalna innan du penslar glasyren på eclairerna.

This entry was posted in Bakelser, Recept and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Eclair med chokladkräm

  1. "Bönan" says:

    Det ser underbart läckert ut! Jag blir sugen på att testa detta efter att ha sett dessa fina och smakfulla bilder på bakelserna. Jag måste även säga att jag gillar din hemsida och beundrar dina fina bilder som du har tagit på din mat. Ser fram emot fler av dina läckra recept men även annat intressant på din matsajt. Titta gärna in på min nystartade blogg!

  2. "Bönan" says:

    Hej igen :-) jag glömde skriva min adress så här kommer den. http://matochannat.bloggplatsen.se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>