Citronrisotto med basilika

För att få till en god och bra konsistens på risotton krävs noggrannhet och lite försiktighet.
Gör inget annat samtidigt om det är första gången du lagar risotto för den kräver mycket uppmärksamhet. Tänk på att röra om hela tiden så att den inte bränns vid och att koktemperaturen hela tiden ska vara den samma, så tillsätt bara lite vätska i taget och låt den koka in innan du tillsätter mer. Ha låg värme på spisplattan men se till att vätska hela tiden kokar.
Konsistensen ska vara krämig och gryning. Riset ska ha kvar lite tuggmotstånd.


Receptet:

3 dl arborioris

1 dl vitt vin

9 dl vatten

1 st grönsaksbuljong

1 st vitlök

1/2 st gul lök

3 msk smör

1-1 1/2 dl parmesanost, färskriven

1 msk basilika, färsk

1/2 st citron, skal

Koka upp vatten och smula ner buljongtärningen, låt den lösa sig helt.
Buljongen ska behålla varm temperatur, så ha kastrullocket på så länge.
Hacka lök och vitlök väldigt fint. Fräs i smör utan att det tar färg i någon minut. Tillsätt riset och fräs ihop i någon minut till.
Tillsätt vinet och låt det koka in. Häll sedan ner lite buljong i taget och låt den koka in i riset emellan. Rör om hela tiden.
När det sista av buljongen kokat in, rör ner riven parmesanost, hackad basilika och rivet citronskal.

This entry was posted in Finmiddag, Recept, Ris Bulgur mm. and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Citronrisotto med basilika

  1. Pingback: Nyårs menyer | foodelicious.se

  2. tina says:

    Och jag som gillar citron! Tack för tips! :-D

  3. Pingback: Citron- och vitlöksdoftande kycklingklubbor | Foodelicious.se - Delikata Recept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>