Chokladmoussetårta med Baileys

3 härliga lager choklad i tre sorter: ljus, mellan mörk och mörk 70% choklad. Och så en skvätt baileys på det. Resultatet blir en fabulös chokladmoussetårta som smälter i munnen.

Låt er inte skrämmas av de olika momenten i receptet, de är väldigt enkla och det som tar mest tid är att vänta på att moussen ska stelna i kylen.

Receptet:

browniebotten:

ugn: 175 grader

180 g mörk choklad (ca 70%)

1 dl strösocker

100 g smör

2 st ägg

1 1/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

en nypa salt

Smält choklad, strösocker och smör i en djup kastrull över sjudande vatten. Rör om tills allt är smält och smeten är slät. Låt svalna lite.
Vispa (med elvisp) till chokladsmeten är blank, 1-2 minuter. Tillsätt ett ägg i taget och vispa in ordentligt.
Blanda torra ingredienser i en separat skål och rör försiktigt ihop med chokladsmeten.
Klä botten på en stor rund form med löstagbara kanter med bakplåtspapper. Smörj kanterna med smör.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite lös när man försiktigt skakar på formen.
Låt den svalna och lossa kanterna från kakan. Forma en hög remsa av bakplåtspapper runt hela kakan och fäst med lite tejp så den sitter. Sätt på formens kant igen.

mörk chokladmousse:

300 g mörk choklad (ca 55%)

4 1/2 dl vispgrädde

en nypa salt

1/2 tsk socker

3 st ägg

Hacka chokladen och kör den i mixern tills den är helt mald. Mät upp grädden i en kastrull och värm upp. När grädden börjar resa sig i kastrullen ta bort den från spisen och häll i mixern.
Tillsätt en nypa salt och socker och sedan ägg. Mixa allt till en krämig konsistens, ca 1 minut.
Häll smeten över browniebotten och ställ in kylen i minst 4 timmar, eller över natten.

baileysmousse:

100 g ljus choklad

2 st äggulor

2 msk baileys

1 1/2 dl grädde

Smält hackad choklad över vattenbad och låt svalna något.
Tillsätt en äggula i taget och vispa ordentligt.
Mät upp baileys och tillsätt., vispa till en jämn smet.
Vispa grädden lagom fast, inte för hårt. Vänd ner lite av grädden i chokladen och blanda ordentligt. Tillsätt resten av grädden och rör försiktigt om tills allt är väl blandat.
Ta bort remsan med bakplåtspapper runt tårtan och ta ut kakan ur formen. Lägg upp den på serveringsfat eller stor tallrik.
Bred ut baileysmoussen över moussetårtan och ställ i kylen i ett par timmar tills den stelnat. Riv eller hyvla choklad och dekorera.

This entry was posted in Alla hjärtans dag, Finmiddag, Kalas, Nyår, Recept, Tårtor and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Chokladmoussetårta med Baileys

  1. Men oj så tokgott det låter

  2. Pingback: Lyxig nyårsmeny med recept | Foodelicious.se - Delikata Recept

  3. Maria says:

    En liten detalj fattas till denna tårta som jag ville göra och köpt ingredienser till…hur många grader bottens ska gräddas i?

    • foodelicious says:

      Den ska gräddas i 175 grader. Lycka till och ha en härlig helg ;-)

  4. Merlyn says:

    Hur mycket vatten ska jag ha?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>