Varm choklad är en både härligt värmande och smakfull dryck. Och mycket nostalgiskt. Ett av mina första minnen är en varm kopp choklad i en mugg som var så stor att jag behövde hålla den med båda mina små barnhänder.
Jag har nu vuxit i mina händer och kan meddela att de räcker med en hand för att hålla i en kopp numera. Men en varm choklad. De smakar precis som förut. Värmande och lugnande. Som en varm kram i en behändig kopp. Ett perfekt sätt att varva ner efter en lång dag eller fysisk aktivitet. Så låt oss lära oss hur den perfekta varma chokladen ska göras!
Det viktigaste när du gör detta recept är att inte snåla med kakaon. Ju finare kakao du använder desto bättre kommer det smaka. Och vad du än gör, byt det inte mot så kallad ”chokladdryck”, dessa innehåller inte speciellt mycket kakao och blir inte så goda när de blandas med annat.
Detta recept är väldigt anpassningsbart. Du kan välja att använda vilket veganskt alternativ till mjölk du vill istället för komjölk. För veganer rekommendar vi en krämig veganmjölk, exempelvis havremjölk eller nötmjölk. Honung kan också bytas mot lönnsirap, brunt socker, vanligt socker, ja nästan vad som helst som är sött. Och du kan justera sötman efter vad du gillar. En del vill ha lite sötma medans en del vill verkligen känna den smaken. Med kanel i smakar den extra mycket vinter. För chili-älskarn så kan du även prova med lite chili istället för kanel. Det är en vanlig ingrediens i chokladdrycker i bland annat Mexiko och andra länder i Centralamerika och Sydamerika. Kanske kan de bli en annorlunda men rolig efterrätt till tacoskvällen?
Värmande Varm Choklad med nostalgisk smak
Ingredienser:
Räcker för cirka 1 kopp
- 1-3 teskedar 100% kakao
- 1-1.5 teskedar honung (kan bytas ut mot sirap eller socker)
- 3 deciliter mjölk eller havremjölk (eller annat veganskt alternativ)
- En knivsudd kanel
- Valfritt; Marshmallows eller vispad grädde
- Värm mjölken på mycket svag värme. Använd hellre för låg värme än för hög. Mjölk bränner lätt eller kokar över.
- Blanda i kakaon och kanelen. Blanda helst med en visp för att se till att det inte blir några klumpar. Om det klumpar sig kan du lösa upp klumparna genom att trycka på dem med vispen.
- Häll upp honungen i en kopp. Häll över en liten mängd (cirka en matsked) av den varm kakaomjölken i koppen. Blanda tills honungen har löst upp sig.
- Häll över resten av kakaomjölken. Rör om ordentligt.
- Toppa med marshallows eller vispad grädde. Njut!
Eftersom vårt recept är gjort för 1 person kan du enkelt öka doserna för flera personer om du ska bjuda, eller om du vill fylla en hel termos. Tänk dig att du sitter högst upp i skidbacken, och så får du smaka på den här varma chokladen! Det är ett vackert vinterminne som du kan ha med dig länge. Dessutom, det här är ett perfekt avslut på en vinterdejt, men kom ihåg att dubbla receptet vid den händelsen.