Choklad

Choklad är något som dem flesta av oss älskar, i alla dess former. Det finns olika typer av choklad, ljus choklad, mörk choklad och vit choklad. Mjölkchoklad får kallas för mjölkchoklad endast när mjölkprodukter ingår i blandningen och måste innehålla minst 25 % kakaopulver.

Vit choklad består av socker, kakaosmör, mjölkpulver, vanilj och lecitin. Vit choklad innehåller ingen kakaopulver eller kakaomassa. Därför anser många länder inte att vit choklad är choklad över huvud taget.
Mörk choklad innehåller främst kakaomassa. Den får endast kallas för mörk choklad när den består av minst 35 % kakaopulver.

Den mörka chokladen innehåller mineralerna järn, magnesium, kalium och zink. Den innehåller även olika antioxidanter vilket av många anses vara väldigt positivt för hälsan. Mörk choklad är faktiskt ett av de livsmedel som innehåller mest antioxidanter och om den konsumeras i rimliga mängder minskar den risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Choklad används dagligen på alla möjliga sätt. Du kan äta choklad som tilltugg, använda den som en ingrediens (huvudingrediens) i bakverk som muffins, kladdkaka, tårtor och i efterrätter som chokladfondant, chokladmousse och godis.
Du kan även smaktillsättning din matlagning med choklad. Självklart kan den också användas i dryck som t.ex. varm choklad när som helst på dygnet.

Det finns idag tre olika sorters kakaobönor vid tillverkning av choklad, Criollo, Forastero och Trinitario, där Forastero är den mest odlade sorten med ca 80-90 % av produktionen.
Vid tillverkning av choklad går det åt enorma mängder kakaoböner.
För tillverkning av 1 kg choklad går det åt mellan 300 och 600 kakaobönor, vilket motsvarar mellan 10 och 20 kakaofrukter. Ett kakaoträd producerar ca 50 kakaofrukter per år.

This entry was posted in Matkunskap. Bookmark the permalink.

3 Responses to Choklad

  1. Choklad är himla gott, “lärde” mig äta mörk choklad när jag var gravid med mitt andra barn och nu går det inte att låta bli att smaka på chokladen när man bakar med den, tidigare tyckte jag inte alls om mörk choklad :-)

  2. Johanna says:

    Jag tror inte att jag skulle överleva utan min choklad…. :)

  3. Pingback: Bananmuffins med jordnötter och choklad | Foodelicious.se - Delikata Recept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>