Calvadosmarinerade äppelklyftor med glass

Underbar efterrätt som kan göras under tiden man äter middagen eftersom den i princip sköter sig själv i ugnen. Välj gärna röda äpplen och var generös med calvadosen då äpplen suger åt sig vätskan ganska mycket.

Receptet:

2 portioner

ugn: 175 grader

2 st röda äpplen, t ex Royal Gala

smör

farinsocker

kanel, mald

ca 8 cl Calvados

2 portioner vaniljglass

ljus sirap

Kärna ur äpplena och skär i lagom stora klyftor. Lägg i en ugnsfast form.
Smält en klick smör i mikron och pensla äppelklyftorna med smöret. Strö över farinsocker och kanel.
Baka i mitten av ugnen, ca 45 minuter, tills äppleklyftorna är lagom mjuka.
Ta ut formen och häll hälften av Calvadosen över äpplena och blanda safterna. Låt marineras i ca 10 minuter, gärna övertäckta.
Häll sedan på resten av Calvadosen och fördela äppelklyftorna i skålar eller på tallrikar. Lägg en stor skopa vaniljglass ovanpå och häll safterna från formen över. Ringla lite ljus sirap över glassen och servera!

This entry was posted in Finmiddag, Fruktefterrätter, Glass, Nyår, Recept and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>