Bli mästare i ditt kök

Man behöver inte vara proffs för att lyckas i köket. Mycket hänger på att våga försöka och även våga att misslyckas. Var kreativ i när du lagar mat och testa dig fram till vad som fungerar bäst och vad du gillar.

Är du inte van att laga mat eller kanske håller på att lära dig är det bra att titta på olika recept, matprogram och kika i mattidningarna. Börja samla på dina favorit recept och öva på att laga det du själv tycker bäst om, för då blir det mycket roligare.

Här är Foodelicious.se egna tips för att bli mästare i köket och framförallt göra matlagningen roligare:

 • Ett recept behöver och ska oftast inte följas till punkt och pricka. Bortsett från brödrecept och vissa andra lite mer precisa bakverk och maträtter, kan man och ska man låta fantasin flöda! Använd dig av råvarorna du har hemma, smaker du gillar, kryddningar du föredrar och lägg till och ta bort i recepten. Dessutom har ugnar olika temperaturer och råvarornas kvalitet och smak kan variera. Prova dig fram!
 • Poängen med dem flesta recepten är att inspirera, visa olika matlagnings- och bakningsmetoder, visa olika smaksammansättningar och att hjälpa dig på vägen. Däremot om receptet är helt nytt för dig är det bra att följa det första gången och sedan ändra i det efter smak och behov i framtiden, speciellt med bakverk.
 • Kalla såser, dippor och röror smakar bäst om dem får stå kallt ett tag innan serverig. Smakerna hinner sätta sig och träder fram bättre då.

 • Laga maten på medel eller låg värme. Det ger oftast bättre resultat och du riskerar inte att bränna något. Sjud såsen istället för att koka den, låt grytor och soppar puttra lätt på låg värme istället för att bubbla kraftigt.
 • Kött ska däremot stekas på hög värme i början för att saften ska “hållas kvar” i köttet. Sänk sedan värmen på spisen när köttet fått en fin färg och stekyta.
 • Prova dig fram mellan olika kryddor. Våga smaksätta maten ordentligt!

 • Smaka av, smaka av, smaka av! Att smaka av maten man lagar är väldigt viktigt. På så sätt är risken minimal att du saltar för mycket och att kryddningen blir rätt. Skölj munnen med vatten mellan avsmakningarna.
 • Gör matlagningen roligare, då smakar maten också bättre! Sätt på din favorit musik som får dig på gott humör. Häll upp ett glas vin och sippa under tiden du lagar maten. Släng in en skvätt i maten också!

Åhlens

 • Investera i färgglada, snygga eller lyxiga köksredskap som du använder ofta vid tillredningen, då blir det genast trevligare!
This entry was posted in Tips i köket. Bookmark the permalink.

2 Responses to Bli mästare i ditt kök

 1. Pingback: Halloumi | Foodelicious.se - Delikata Recept

 2. Pingback: Kantareller | Foodelicious.se - Delikata Recept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>