Baka i ugnen

Det är inte alltid lätt att veta vart man ska placera bakplåten eller bakformen i ugnen när man bakar. Ibland framgår det inte i alla recept och det beror ju faktiskt på vad du ska baka för kaka.
Det första du ska tänka på är att det tar tid att värma en ugn, ca 10 minuter tar det innan ugnen bli 200 grader varm.

En varmluftsugn sprider luften jämnt över hela ugnen och gör att man kan ha i två plåtar samtidigt.
En vanlig ugn ska ha 20-25 grader högre värme än varmluftsugnen.

Nedre delen:
Där bakas större limpor, jäsbröd, mjuka kakor och långpannebröd.

Mitten:
I mitten av ugnen bakas småkakor, muffins, bullar, rulltårta, mindre jäsbröd och bröd med bakpulver.

Övre delen:
Används oftast till sådant som bara ska smälta ner snabbt och till färgsättning av t ex créme brulée. Knäckebröd bakas ofta i övre delen av ugnen.

This entry was posted in Tips i köket. Bookmark the permalink.

One Response to Baka i ugnen

  1. Precis så bakar vi bröd i Glottra Skola Vandrarhem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>