Asiatisk bog med nudlar

En perfekt rätt att servera när man ska ha gäster. Den imponerar och är nästan i klass med restaurangmat.
Men är varken svårlagad eller komplicerad. Du kokar helt enkelt köttet i marinad (marinadens ingredienser är a och o här) dagen innan och låter den ligga kvar i marinadkoket över natten. Dagen efter grillar du det i ugnen och skär upp!

Låt dig inte skrämmas av alla ingredienserna i receptet, resultatet är så gott att det verkligen är värt ansträngningen!

Receptet:

4 portioner

ugn: 175 grader

ca 1 kg bogfläsk

3 1/2 dl vatten

1 dl äpplecidervinäger

1 dl mörk soja

1 msk fisksås

1 dl rårörsocker

ca 15 st svartpeppar, hela

2 st lagerblad

1 st kanelstång

2-3 cm ingefära, färsk i bitar

1 st vitlöksklyfta, delad

nudlar:

äggnudlar

salt

1 dl av marinaden

vatten

1 st lök

4-6 st champinjoner

1 st morot

1/2 färsk röd chili

olja

salt och peppar

Dag 1:

Koka upp alla ingredienser förutom bogfläsket tills sockret smält i en stor gryta. Sänk värmen till medel, skär fläsket i ca 4 cm tjocka skivor och lägg ner i grytan.
Låt småkoka, nästan sjuda i 1 timme.
Ta bort grytan från värmen och låt den svalna. Ställ in i kylskåpet över natten.

Dag 2:

Värm ugnen. Fyll botten på en ugnsplåt med vatten och ställ in i nedre delen av ugnen. Ta ut köttet från grytan och lägg på galler och ställ över ugnsplåten. Vattnet gör att köttet inte torkar, behåller saftigheten och att fett kan droppa ner.
Ugnsstek det i 40-45 minuter.

Spara 1 dl av koket som köttet marinerats i till att koka nudlarna i och 1 dl att använda som sås.
Ta ut köttet och låt vila i 10 minuter, skär det sedan i mindre bitar.

nudlarna:

Koka dem enligt förpackningen men byt ut 1 dl av vattnet mot marinaden från köttet. Sila bort fettet på marinadkoket.
Skala och dela lök och skär i tunna skivor. Skär champinjonerna tunt och bryn med lök i olja, gärna i wokpanna, ca 2 minuter.
Lägg över i en skål och fräs dem färdigkokta nudlarna i pannan i någon minut.
Skiva chili tunt, skala och strimla morot med potatisskalare och släng ner med nudlarna. Lägg tillbaka löken och champinjonerna och blanda allt tillsammans. Smaka av med salt och peppar.
Häll 1 dl av silad marinad över nudlarna och låt det ångas upp i någon minut innan du serverar.

This entry was posted in Glaze & Marinader, Kött, Nudlar, Recept and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>