Äppelkaka med toscantäcke

Ett perfekt samspel mellan dem gröna syrliga äpplen och det söta knäckiga toscatäcket. Servera tillsammans med vaniljkräm eller glass.





Receptet:

ugn: 175 grader

100 g smör

2 ägg

1 dl socker

1 tsk bakpulver

1/2 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

2 dl vetemjöl

1/2 dl mjölk

3 st gröna äpplen


toscatäcke:

100 g smör

1 dl socker

2 msk vetemjöl

2 msk mjölk

100 g flagad mandel


Skär äpplena i tunna skivor.
Smält smöret och låt svalna. Under tiden vispa samman ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl med bakpulver och vaniljpulver. Häll över smöret i äggsmeten och blanda ner mjölblandningen. Rör ner mjölken.
Häll över smeten i en smord rund form med löstagbar botten och tryck ner äppleskivorna.
Grädda kakan i ca 30 minuter i nedre delen av ugnen. Kakan ska vara nästan klar innan man brer på toscansmeten annars finns det risk att kakan faller ihop.

Under tiden kakan gräddas gör du toscasmeten. Blanda alla ingredienser i en kastrull och sjud på svag värme under omrörning tills smeten blivit tjock.
Ta ut kakan och bred på toscansmeten. Ställ tillbaka den i ugnen och grädda i ytterligare ca 15 minuter.
Låt kakan svalna innan du tar ut den ur formen.

This entry was posted in Kalas, Mjuka kakor, Recept and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>